Koninklijke Bibliotheek

compilatie klantcase Vakantiebieb

Hoe kunnen wij “lezen tijdens de zomervakantie” onder de aandacht brengen van het basisonderwijs?

Aanpak

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die tijdens de zomervakantie bijna niet lezen, maar liefst 1 à 2 AVI-niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling. Lezen in de zomervakantie is dus belangrijk en daarom heeft de Koninklijke Bibliotheek de VakantieBieb-app ontwikkeld, waarmee leerlingen gratis boeken kunnen lezen. Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen van groep 4 tot en met 8, heeft de Koninklijke Bibliotheek ansichtkaarten ontwikkeld die in de klas uitgedeeld kunnen worden.

Sinds 2014 helpt EDG de Koninklijke Bibliotheek met de communicatiecampagne richting basisscholen. Zo hebben wij ter ondersteuning van de ansichtkaarten een lesbrief ontwikkeld, waarmee leraren het thema “lezen tijdens de zomervakantie” in hun les kunnen behandelen. Met on- en offline communicatiemiddelen zijn leraren hierover geïnformeerd en via een bestelsite konden zij de ansichtkaarten met lesbrief bestellen.

Resultaat

De belangstelling voor de ansichtkaarten van de VakantieBieb groeit met het jaar. In 2014 plaatsten ruim 1.500 scholen een bestelling en in 2015 waren dat er al meer dan 1.700. In 2016 bleek de interesse nog groter; ruim 2.550 scholen bestelden samen 472.000 ansichtkaarten om in de klas uit te delen.