Koninklijke Bibliotheek

HV-KB-vakantiebieb0603

Hoe kunnen wij ‘lezen tijdens de zomervakantie’ onder de aandacht brengen?

 

Aanpak

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die tijdens de zomervakantie bijna niet lezen, maar liefst 1 à 2 AVI-niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling. Lezen in de zomervakantie is dus belangrijk. De Koninklijke Bibliotheek heeft de VakantieBieb-app ontwikkeld, waarmee leerlingen gratis boeken kunnen lezen. Om de VakantieBieb onder de aandacht te brengen van groep 4 tot en met 8 werden vrolijke ansichtkaarten ontwikkeld en inmiddels deurshangers die in de klas kunnen worden uitgedeeld en opgehangen.

Sinds 2014 helpt EDG Media de Koninklijke Bibliotheek met de communicatiecampagne richting basisscholen. Ter ondersteuning van de ansichtkaarten heeft EDG Media een lesbrief ontwikkeld waarmee leraren ‘lezen tijdens de zomervakantie’ in hun les kunnen bespreken. Voor de promotie heeft EDG Media onder meer on- en offline communicatiemiddelen ingezet zoals emailings en haar eigen printmagazine PrimaOnderwijs, dat in een oplage van 160.000 exemplaren naar alle onderwijsprofessionals in het po en vo wordt gestuurd.

Resultaat

De promotiemiddelen zijn zeer geliefd. Ook de nieuwe deurhangers! Daarvan werden er dit jaar meer dan 425.000 verspreid.