EDG Media is de verbindende factor tussen het onderwijs en de politiek

Iedereen vindt het belangrijk om kinderen en jongeren waarden bij te brengen over onze democratie en rechtsstaat. Burgerschapsonderwijs is dan ook sinds 2006 verplicht, maar in de praktijk verschilt het nogal wat scholen eraan doen. Met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht op woensdag 17 maart 2021, helpt EDG Media in opdracht van diverse klanten het burgerschapsonderwijs centraler te stellen en aandacht te geven aan belangrijke onderwerpen als meningsvorming en democratie.

ProDemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

ProDemos heeft voor alle schoolniveaus kant-en-klaar lesmateriaal over democratie en rechtsstaat ontwikkeld, ook voor groep 7 en 8 in het basisonderwijs.

Sinds 2011 ondersteunt EDG Media ProDemos met haar bereik binnen het onderwijs. Wij zijn fulfilment partner voor onder andere het lesmateriaal en zorgen ervoor dat leraren het materiaal bestellen middels gerichte communicatiecampagnes.

Zo zijn er het gratis Doeboek, waarmee leerkrachten op een speelse manier de Tweede Kamerverkiezingen kunnen behandelen, en de Kinderverkiezingen 2021. In het Doeboek staan puzzels en spelletjes en wordt er ingegaan op vragen als ‘Wie is de baas in het ons land?’ en ‘Wat voor werk doet een Kamerlid?’

kinderverkiezingen 2021 doebeok

En speciaal voor leerlingen van het (v)mbo en havo/vwo heeft ProDemos het STEM-Magazine geproduceerd, boordevol actuele informatie over de Tweede Kamerverkiezingen en interessante testen (wat weet jij van politiek?). Het magazine is gekoppeld aan de Scholierenverkiezingen 2021. Hier kunnen docenten van het voorgezet onderwijs en het mbo zich kosteloos voor aanmelden.

 stemmen 2021

Codename Future

Codename Future is een social enterprise die jongeren voorbereidt op hun actieve rol in de samenleving. In samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Codename Future een kant-en-klare les over de verkiezingen ontwikkeld: #elkestemtelt. Een les die jongeren goed voorbereidt op deze belangrijke dag. Want waarom zou je eigenlijk stemmen? Wat heb je nodig om te kunnen stemmen? Wat gebeurt er nadat de uitslag van de verkiezingen binnen is? Dit zijn vragen die aan bod zullen komen in de les.

De les die bestaat uit een kant-en-klare digibordles, een werkblad voor studenten en een lesdoorloop, is kosteloos beschikbaar voor docenten.

EDG Media adviseert Codename Future hoe zij het beste docenten Burgerschap in het mbo kan bereiken en brengen wij middels e-mailings het lesmateriaal onder de aandacht.

 codename future

Unicef

Hoewel jongeren onder de 18 jaar nog niet mogen stemmen, hebben zij wel degelijk een mening. En zeker nu is het van belang dat jongeren leren meedenken en meepraten over maatschappelijke thema’s als stress, onderwijs én verkiezingen.

Met de gratis UNICEF Speak up-lessen ontdekken jongeren wat hun mening is en leren zij deze te uiten op een manier die bij hen past. Speak up in de klas helpt leerlingen op een creatieve en interactieve manier bij het bouwen aan een kritische houding en een stevige basis.

De lessen van Unicef Speak up in de klas zijn bedoeld voor leerlingen in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en ideaal voor leraren om vlak voor de verkiezingen op te nemen in het lesaanbod van bijvoorbeeld Mens & Maatschappij, Nederlands en de mentorlessen.
Het lespakket bestaat uit twee lessen van ongeveer 50 minuten.

In opdracht van UNICEF heeft EDG Media een interactieve en uitdagende lesomgeving ontwikkeld én dit lespakket via een e-mailcampagne en aanmeldsite onder de aandacht gebracht binnen het voortgezet onderwijs.

 speak up in de klas lessen

Europese Commissie

Alle Nederlandse stemgerechtigden stemmen voor de Tweede Kamer op woensdag 17 maart. Naast Nederlanders zijn wij ook inwoners van de Europese Unie. In 2024 stemmen we voor het Europees Parlement. Met de Europa-special van Donald Duck in opdracht van de Europese Commissie en de bijbehorende online les, ontwikkeld door EDG Media, krijgen de leerlingen uit groep 7/8 aan de hand van de verhalen op een aansprekende en laagdrempelige wijze kennis aangereikt over de samenwerking binnen de Europese Unie.

Met de special en de les doen leerlingen kennis op over democratie en de Europese Unie. Daarnaast bevorderen scholen ook een basishouding en gedrag bij leerlingen passend bij burgerschap en ervaren kinderen dat meningsvorming, debat en respect horen bij een democratie.

europese commissie donald duck

Gerelateerde blogs

EDG Media maakt gebruik van cookies.
» Privacy- en cookiebeleid
OK Toestaan Weigeren privacy