Een les voor het primair onderwijs over privacy en de verregaande digitalisering. Say What?!

Onze klanten komen met de meest uitdagende vragen binnen. Niet zo lang geleden kregen we opdracht: ontwerp een les waarmee we de dialoog aan kunnen gaan met leerlingen van groep 7/8 over privacy en de verregaande digitalisering. Say What?!

Zo’n opdracht vergt eerst het nodige vooronderzoek – Waar gaat het over, wat speelt er nu, waarom een dialoog, en welke kansen liggen er voor het onderwijs?

Briefing

Natuurlijk gaat een dergelijke opdracht gepaard met een uitgebreide briefing. Tijdens de bespreking van deze briefing kristalliseren we de doelen verder uit. Wanneer is de les succesvol? Wat moet de les de leerlingen brengen; qua kennis, houding en gedrag? De klant komt niet voor niets bij ons: wij weten wat er speelt in het onderwijs, en hoe we de doelgroep kunnen bereiken. De expertise van EDG Media reikt fysiek tot in het klaslokaal. Ik heb er zelf jarenlang gestaan. Via een les de dialoog aangaan met de doelgroep was (nog) nieuw voor ons. Een interessante uitdaging om de tanden in te zetten dus.

Concept

Met de doelen duidelijk in het vizier ontwerpen we een lesconcept. Welke lesmiddelen zijn nodig om deze doelen te bereiken? Met de lesopbouw proberen we recht te doen aan de verschillen tussen leerlingen: we willen natuurlijk dat ze allemaal op het puntje van hun stoel zitten van enthousiasme en uit betrokkenheid, incluis de leerkracht.

In het kader van de dialoog-vraag ontwierpen we een digischerm waarmee we de input van leerlingen (anoniem) zouden kunnen opslaan in een database. Op die manier krijgt de opdrachtgever gerichte feedback uit het hele land op de vraag: Welke technologische ontwikkelingen verwachten kinderen in de toekomst, wat betekenen deze voor ons leven, en onze privacy?

Productie

Nadat we de laatste puntjes op de i hebben gezet, en daarmee akkoord hebben gekregen op het concept, starten we met de productie. Welke middelen moeten ontwikkeld worden? Digiles, clip, handleiding, werkbladen, toolkit, poster, animatie … niets is ons te gek.
Met alle betrokken partijen gaan we aan het werk. Ik zorg dat alle middelen aan de vastgestelde doelen (blijven) voldoen, beantwoord vragen, adviseer de klant, bied verheldering bij onduidelijkheden, zoek oplossingen voor uitdagingen én ondertussen houd ik de gedetailleerde planning in de smiezen. Alle ballen in de lucht zeg maar!

De basis van het lespakket over de dialoog was een speciaal ontwikkelde Donald Duck. De strips in deze uitgave gaven de leerlingen een idee van allerlei technologische ontwikkelingen en de mogelijke knelpunten ervan. Met deze Duck als startpunt geven we met een heel team vorm aan een uitdagende, interactieve (en zeker ook vrolijke) les.

Live!

En dan is de dag daar, we zijn klaar. En dat is toch altijd een spannend moment. Hoe zal de les ontvangen worden? De periode na zo’n lancering houden we het gebruik nauwlettend in de gaten. Hoe vaak wordt een les geopend, wordt de hele les gedaan, zijn er terugkerende gebruikers, werkt het scherm met de database?

De les over privacy en de verregaande digitalisering was in ieder geval een daverend succes. Net als de Ducks die we verspreid hebben via ons Onderwijs Service Centrum. Als klap op de vuurpijl mocht ik samen met de staatssecretaris Raymond Knops gastlessen geven op een aantal basisscholen in Nederland. Na 3 jaar weer even voor de klas was super. En natuurlijk neem je dan ook de directe feedback die je van leerlingen krijgt mee terug naar kantoor.

Op naar de volgende uitdaging!

Wil je meer lezen over dit project? Bekijk hier de case.
Of wil je meer weten over het ontwikkelen van lespakketten? Lees hier meer.

Gerelateerde blogs

Hallo grote mediawereld!

Als net afgestudeerde mediaprofessional is het een grote stap om je op de arbeidsmarkt te storten. De grote vraag is: waar begin je? Vanuit...

Als net afgestudeerde mediaprofessional...

EDG Media maakt gebruik van cookies.
» Privacy- en cookiebeleid
OK Toestaan Weigeren privacy