Inspirerende dag op de BETT

Het is elf jaar geleden dat Jan-Jaap en ik voor het laatst op de BETT zijn geweest. Ik werkte toen officieel nog niet bij EDG, dus het was een eerste kennismaking met het onderwijs. Ik weet nog dat ik destijds enorm onder de indruk was van alle innovaties. De opkomst van de digiborden, video in de klas, camerabeveiliging, etc.

Voor wie de BETT (British Educational Training and Technology Show) niet kent, het is een internationale vakbeurs waar technologische toepassingen voor het onderwijs worden gepresenteerd. De beurs vindt elk jaar plaats in Londen. Met ruim 800 deelnemers, veel startups, geeft het je een inkijkje in wat technologie voor het onderwijs kan betekenen.

En ik kan je vertellen, er kan zo veel! Elf jaar later ligt de focus van de beurs op online content, online platforms à la Netflix, werken met AI, zelf content kunnen creëren, maar vooral ook een enorm scala aan robotica, programmeren en VR. Op de beursvloer lopen ook diverse leerlingen rond. En zij staan ‘aan’. We zien een interactief spel waarbij beweging gecombineerd wordt met rekenen. Maar ook een stand bomvol met Lego. Er wordt virtueel een kikker ontleed. En zelfs racegames hebben een educatieve functie gekregen.

Voor kinderen is dit een enorme stap voorwaarts. Leren in hun wereld, ze spreken dezelfde taal. En daar zie ik gelijk ook de uitdaging voor Nederland. Want hoe krijgen we deze werelden bij elkaar? Ik denk dat deze nieuwe toepassingen het onderwijs veel kunnen brengen. Maar hoe? De kosten zijn vaak enorm, het vraagt een grote inspanning van de leraar. Weegt dit op tegen de opbrengst? Daarentegen kan technologie hen ook ontlasten.

Gelukkig zijn er nog geen tekenen van robots die de leraar zelf gaan vervangen. De leraar – als mens – blijft wat mij betreft het meest belangrijk.

Gerelateerde blogs

Een dag op de NOT

EDG Media stond twee weken geleden op de NOT. Hoe is het om als mediabureau voor het onderwijs op de NOT te staan? Onze accountmanager Maaike...

EDG Media stond twee weken geleden op...

EDG Media maakt gebruik van cookies.
» Privacy- en cookiebeleid
OK Toestaan Weigeren privacy