Projectcoördinatie, een vak apart!

Als projectcoördinator bij EDG Media ben ik dagelijks bezig met super diverse projecten richting het onderwijs om samen met mijn collega’s van verschillende afdelingen deze tot een succes te brengen. Maar een succesvol project, hoe kom je daar? 

Tijdens mijn werkzaamheden als projectcoördinator wilde ik graag meer weten over het vak projectmanagement: welke skills heb ik nodig als projectcoördinator en wat kan ik nog meer leren als het gaat om projectmatig werken, teamontwikkeling en jouw invloed als projectleider? Daarom ben ik een training Proces- en Projectmanagement gaan volgen. Met name de ervaringen en verhalen van de andere trainingsleden heb ik als heel waardevol ervaren. Na mijn training heb ik 10 handige tips cadeau gekregen voor succes in ieder project en deze deel ik graag! 

  1. Vertrouwen: het begint met je projectteam, vertrouw op hun kennis en kunde. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. 
  2. Rolverdeling: verdeel de rollen binnen het projectteam en zorg dat deze helder zijn bij iedereen. Wanneer je hier afspraken over maakt, schrijf deze dan ook op. Handig als naslag en iedereen weet wat hij/zij moet doen. 
  3.  Einddoel: een project kan niet zonder einddoel. Wat is jullie beoogde eindresultaat? Houd dit doel dan ook voor ogen. Een doel kan je ook motiveren tijdens een project. Natuurlijk kan de weg er naar toe anders zijn dan gedacht, maar met een doel voor ogen haal je de eindstreep! 
  4. Benoem: denk aan valkuilen en obstakels die je kunt tegenkomen tijdens een project en benoem deze bewust! Bedenk voor jezelf dat dit niet negatief hoeft te zijn. Het kan je ook verder helpen in het proces. 
  5. Afbakenen: stel duidelijke kaders en maak afspraken, doe dit vooral samen met je team. Andere mensen hebben misschien een heel ander inzicht of andere aanpak voor ogen dan jijzelf. Deze verschillende invalshoeken en ideeën kunnen jou verder op weg helpen. Dus sta open voor andere ideeën! 
  6. Doemdenken’: wanneer je niet alleen aan de positieve maar ook negatieve kanten van een project denkt dan helpt dit om je project tot een succes te maken. Probeer problemen voor te zijn en pak ze aan.
  7. Weerstand: tijdens mijn training heb ik geleerd dat weerstand niet altijd negatief hoeft te zijn. Als er weerstand is in binnen een project dan betekent dat meestal betrokkenheid. Probeer dus goed naar de ander te luisteren en te achterhalen waar die weerstand vandaan komt. Zo haal je beide het beste uit een project. 
  8. Uniek: naast vertrouwen in je projectleden is het ook heel belangrijk om iedereen zijn eigen krachten en talenten te laten benutten. Maak daar gebruik van! Bij EDG Media werk ik bijvoorbeeld met verschillende afdelingen, zoals media, online marketing en vormgeving. Met al die verschillende input komen wij tot een geslaagde campagne! 
  9. Succes: vier dat succesvolle project en motiveer hiermee alle betrokkenen! Dit klinkt misschien als een open deur, maar het wordt vaak niet gedaan. De meeste teams gaan snel door naar het volgende, maar het advies luidt: blijf even stilstaan bij wat je hebt gedaan en wees trots op dat succesvolle project. 
  10. En last but not least: Vergeet nooit te lachen! 

Ben jij benieuwd naar wat voor projecten ik dan zoal coördineer? Neem dan eens een kijkje op de case-pagina


© https://www.icm.nl/extra/de-10-tips-voor-succes-in-ieder-project/ 

 

Gerelateerde blogs

EDG Media maakt gebruik van cookies.
» Privacy- en cookiebeleid
OK Toestaan Weigeren privacy