Veroveren influencers het onderwijs?

Mijn moeder, die lesgeeft in het basisonderwijs en de zestig gepasseerd is, kent Juf Maike. ‘Dat is toch die leuke juf met een website vol ideeën?’ Het verbaasde mij dat ze deze ‘onderwijs influencer’ kent. Probeer haar alleen niet uit te leggen wat een influencer is.

Iedereen die een social media-account beheert of werkt in de mediabranche zal het niet zijn ontgaan: influencer marketing. (Bekende) Personen met een duizendtal aan volgers die in oude termen ‘sluikreclame’ maken. Ook het onderwijs kent influencers, al is het doel hier anders. Onderwijs ‘influencers’ willen elkaar informeren en inspireren! Als de onderwijsinfluencer een toffe les geeft met een Beebot waarin leerlingen spelenderwijs leren, wil de volger dit ook ervaren. Influencer marketing bestaat al heel wat jaren, maar nu ontwaakt het ook in de onderwijswereld. Hoe reageert het onderwijs op het ontstaan van deze social media ‘celebrities’?

Edubloggers

Onderwijsinfluencers zijn niet te vergelijken met fitgirls op Instagram die een afslankthee promoten bij een jongere gevoelige doelgroep. De onderwijsinfluencers hebben een doel. Een doel wat voor alle onderwijzers geldt: het onderwijs verbeteren. Natuurlijk kan dit doel op enorm veel verschillende manieren vormgegeven worden. Tips en lesideeën worden gedeeld, community ’s worden gevormd en inhoudelijke vraagstukken worden vastgelegd in boeken. Daarom wordt er in het onderwijs geen gebruik gemaakt van de term influencer maar eerder edubloggers. Tegenwoordig kent het onderwijs zelfs eduvloggers.

De invloed van influencers in het onderwijs

Dit jaar had de Nationale Onderwijs Tentoonstelling een speciale plek vrijgemaakt, de Bloggerstraat, waar edubloggers live konden bloggen. Het onderwijs kreeg de kans deze edubloggers te ontmoeten. Zelf werkte ik tijdens de NOT2019 als redactie van PrimaOnderwijs vanuit de Bloggerstraat. PrimaOnderwijs kreeg de kans de bloggers te ontmoeten en zelfs te interviewen voor onze speciale #NOT2019-pagina en het blad. Naast dat het erg leuk was de gezichten achter het scherm te leren kennen, merkten we op de NOT de enorme populariteit van deze onderwijsbloggers. De invloed van edubloggers werd daarmee bevestigd!

Mooie samenwerkingen

PrimaOnderwijs is in de Bloggerstraat mooie samenwerkingen aangegaan. Zo zal Esther van de Knaap in het magazine elke editie een verhaal uit haar onderwijswereld delen, wordt Juf Maike vaste columniste en gaan we vloggen met Meestervlogger. Projecten waar we nu al trots op zijn. En dat allemaal met de gedachten ‘het verbeteren van het onderwijs’. Laten we elkaar een platform geven om het onderwijs te bereiken.

Gerelateerde blogs

Hallo grote mediawereld!

Als net afgestudeerde mediaprofessional is het een grote stap om je op de arbeidsmarkt te storten. De grote vraag is: waar begin je? Vanuit...

Als net afgestudeerde mediaprofessional...

Se-what???

Ik kan het me bijna niet meer herinneren, de eerste keer dat ik actief aan de slag moest met SEO en SEA. Onze marketeer wist er alles van, maar...

Ik kan het me bijna niet meer...

EDG Media maakt gebruik van cookies.
» Privacy- en cookiebeleid
OK Toestaan Weigeren privacy