Inwerken op afstand tijdens COVID-19 - De Gouden Weken

“Daar zat ik dan, met mijn laptopje in een vakantiehuisje - ik had nog geen woning - begon ik mijn derde werkweek.” Hoe begin je een nieuwe baan tijdens COVID-19?

Na acht jaar in Amerika gewoond te hebben maakte ik de keuze in november 2019 dat ik terug zou verhuizen naar mijn geboorteland, het mooie Nederland. Ondanks dat ik mijn eerste 19 levensjaren in Nederland doorbracht was het een hele cultuurshock. Alles was anders. Toch ging ik vol goede moed en positieve energie opzoek naar een baan!

Al snel was een goede klik gevormd met EDG Media en mocht ik begin maart het team komen versterken. Ik gaf iedereen nog vrolijk een hand terwijl ik een rondje langs alle afdelingen maakte. Toen was het nog niet voorstelbaar dat we twee weken later allemaal thuis werkte. Maar dat gebeurde wel…

Daar zat ik dan, met mijn laptopje in een vakantiehuisje - ik had nog geen woning - begon ik mijn derde werkweek. Een gloednieuwe ervaring voor mijn voeten, hoe ga ik hier het beste van maken?!

Forming

In het onderwijs is er sprake van ‘de gouden weken’ met alle bijbehorende fases. Ik had gelukkig nog de eerste twee weken op kantoor gewerkt dus technisch gezien had ik met iedereen kennis gemaakt. Ik kende nu de afdelingshoofden en wat persoonlijke details, maar dat was. Fase ‘forming’: check!

Storming

Nu was het tijd om de ‘storming’ fase in de gaan. En een storm was het zeker! Je merkt hoe nodig het is om even naar het einde van de hal te lopen of die ene vraag te stellen, of even samen zitten brainstormen over een probleem als het niet meer kan. Zeker als newbie had ik nog moeite met de nieuwe software, gang van zaken en wie doet wat. Ik besloot dat ik hulp nodig had en trok aan de bel. Ik werd volledig opgevangen en via videobellen heb ik samen met Pauline een overzichtelijk workflow kunnen maken waarbij ik handvatten had en alle taken minder overweldigend werden.

Norming

Je raadt het misschien al maar ik was klaar voor de ‘norming’ fase. Langzamerhand begon ik de werkcultuur te snappen en had ik mijn eigen lijst met verantwoordelijkheden. Op kantoor zitten we met vier op één kamer, dus om niet zo eenzaam te zijn thuis hadden we elke maandag een kickstart (digitale) meeting met de hele afdeling. Even lekker zoals op kantoor alle weekend verhalen vertellen en aanhoren. Tijdens deze videocalls vertelde iedereen zijn recente werkzaamheden, mogelijke problemen en waar ze hulp bij nodig hadden. Erg handig want zo hoorde ik precies wat onze afdeling allemaal doet en wie verantwoordelijk is voor welke taak.

Performing

En zo werken we nu door! De afdeling werkt nu als een goed geoliede machine, soepel en efficiënt. Ik kan met trots zeggen dat ik in de ‘performing’ fase zit.

Reforming

De laatste fase, reforming, zal plaatsvinden tijdens een functioneringsgesprek. Vanuit daar kan ik weer met nieuwe doelen en kansen opnieuw beginnen en verbeteren. Hierbij zal het belangrijk zijn om met beide een positieve en kritieke blik naar de afgelopen tijd.

Inmiddels in m’n nieuwe huisje start ik elke ochtend met plezier mijn werkdag! Ik ben onder de indruk van hoe EDG Media met de COVID-19 crisis is omgegaan. Ondanks alle onzekerheden was iedereen altijd bereikbaar en stond klaar om bij te springen.

Voordelen

Wat waren nou de grote voordelen van een nieuwe baan beginnen tijdens de COVID-19 crisis? Natuurlijk is het heerlijk om wat later op te staan en in je joggingbroek achter je computer te kruipen. Het fijnste vind ik dat ik me goed kan concentreren en dat ik altijd op tijd ben voor het avondeten!

Lees meer blogs

EDG Media maakt gebruik van cookies.
» Privacy- en cookiebeleid
OK Toestaan Weigeren privacy